Betonfraktion, BUT Film Festival 2013

betonfraktion_2013“Retarded are Go?!”

Betonfraktion op BUTFF 2013.

Het was het eerste waar ik aan moest denken toen ik de Concertzaal van De Nieuwe Veste in Breda binnen liep. Er stonden stoelen op de plek waar de dag ervoor nog gepogood werd alsof het 1983 was. Ik installeerde me met een lekker BUT-biertje, exclusief gebrouwen en snel weer uitverkocht dit jaar in de toch wel heel lekker zittende vuurrode fauteuils. Hmm, dacht ik na een minuutje over me heen te hebben gekregen. (Virtuoos gefriemel, blast-erupties, kanonslagen en snedige volzinnen door een megafoon – het bier bleef worderbaarlijk in het glas.) “Deze gasten hebben doorgestudeerd!” Kreeg wel vaak aandrang om te gaan dansen. Maja, dat zat er dus niet in.

Nee, dansen dat zat er bij Betonfraktion echt niet in. Je wilde het wel. Alleen, het duurde nooit langer dan 30 seconden en de formatie was je alweer te snel af en ze zaten in een andere dimensie.
Veel van het erfgoed waar Betonfraktion de mosterd vandaan haalt, zo bleek later, toen ik de “3 man Army of the Order of the Zappa” mocht ontmoeten, komt behoorlijk duidelijk uit de avant-garde. Grootheden in het genre, Mr. Bungle, John Zorn’s Masada, Naked City, Cardiacs, noem het allemaal maar op, het zijn helden voor deze kunstenaars der waveforms of zoals meneer Zappa het graag noemde, Air Sculptures. Het optreden van Betonfraktion op BUT Film Festival 2013 was een kunstuiting. Verre van een popconcertje.


Niet veel mensen kunnen dit oprecht beamen, helaas waren er maar een slordige 6 à 7 man aanwezig en de helft ervan trok het niet, en na een moedige 20 minuten gingen zij heen, hun hersens bij elkaar rapen. “Liever zes man in de zaal die laven aan onze eigen weg vol ontdekkingen, dan een volle bak waarvan er geen ziel een hout van begrijpt.” opperde zanger / boegbeeld Nick J. Swarth. En zo is dat! Ik ben het volkomen met de man eens. Idealen zijn mooi. Houd er zolang mogelijk aan vast. Uitverkoop kun je altijd nog gaan houden. Snappen ze zelf trouwens ook verrektes goed, op de band bio staat trots te lezen, ‘We Dare You To Book Us!’ Ik hoop van harte dat ze nooit doorbreken, deze briljante band voor de connaisseurs der trillingen.