Back to the Future: The Future is NOW!

timecircuitsNa het succes van Back to the Future uit 1985, waarin Marty McFly (Michael J. Fox) met een tijdmachine in de vorm van een DeLorean terug reisde naar het verleden, kwam in 1989 het vervolg waarin Marty McFly afreisde naar het jaar 2015. Nu, 26 jaar later, is het dan eindelijk zover! Vandaag is de dag dat Marty McFly aan behoort te komen in ons jaar.

Back to the Future II beloofde ons vele technologische vooruitgangen en niet te vergeten futuristische, haast post-apocalyptische kleding. Maar, wat is hier nu eigenlijk van terecht gekomen? Waar zijn de vliegende auto’s? Waar zijn onze hoverboards? Hoewel er nog geen smartglasses zijn, zijn verschillende varianten van de technologie wel aanwezig in bijvoorbeeld de Occulus RiftMicrosoft’s Hololens en de tweede versie van Google Glass. Maar echte smartglasses zijn helaas momenteel nog een toekomstdroom.

Ook de hoverboard is nog geen werkelijkheid. Zowel Lexus als Japanse rivaal Hendo heeft wel een prototype gelanceerd, die over een metalen traject kan zweven. Deze missen echter de vrijheid om overal gebruikt te kunnen worden zonder de aanwezigheid van een verborgen metalen traject.

Een gelijksoortig iets geldt ook voor de vliegende auto; er zijn wel prototypes en vele proeven gedaan om deze te ontwikkelen, maar een echte vliegende auto is tot op heden toe nooit gelanceerd.

Is er dan helemaal niets gekomen van al die fascinerende uitvindingen uit de toekomst? Heeft de film dan helemaal niets goed voorspeld? Dat is ook niet helemaal waar… Er zijn inderdaad wel een aantal uitvindingen gerealiseerd, hetzij in een andere vorm. Kijk bijvoorbeeld maar naar surveillance drones. Verschillende militaire instanties en politie maken gebruik van soortgelijke drones, hetzij wat compacter. Deze drones worden echter veelal wel op afstand bestuurd, in plaats van dat ze autonoom functioneren.
Er zijn ook al drones die gebruikt kunnen worden om honden uit te laten, net als in de film.

Ook het video-chatten is al een tijdje een bestaand communicatiemiddel. Met programma’s als Skypeis deze vorm voor iedereen met een internetverbinding mogelijk. Het enige verschil is dat we merendeel een smartphone of computer hiervoor gebruiken. Er zijn ook sloten die worden geactiveerd door middel van biometrische gegevens en aangestuurd worden door computers.

Op het gebied van kleding zijn we helaas ook nog niet up to par met de voorbeelden uit Back to the Future II. We hebben nog geen kleding die ons droogt wanneer we nat worden, of veters die zichzelf strikken. Wel zijn pionieers op modegebied bezig om technologie in kleding te verweven. Denk bijvoorbeeld aan de jurk die tweets weer geeft (www.bbc.com Twitter Dress).

Al met al moet de wetenschap nog een aardige inhaalslag maken als het gaat over de technologie die in de film wordt weergegeven, maar uitzichloos is het in ieder geval niet. Het is misschien nu ook wel een beetje een vreemd idee, dat alle Back to the Future films zich compleet in het verleden zullen afspelen, maar ook daar wennen we wel weer aan.

Marty McFly, welcome to the Future!