B.O.T.S. 2011

bots_2011Als je denkt dat je op de BOTCON moet zijn voor een goede Transformers conventie heb je het mis. Dichter bij huis, veel dichter bij huis is ook een uitstekende conventie te vinden. Ik heb het hier over de B.O.T.S. conventie die dit jaar in Aalsmeer gehouden werd.

Met de uitkomst van de films en de franchise die dit opgeleverd heeft, heeft Transformers een ware opleving weten te beleven. Niet alleen de films zijn hier verantwoordelijk voor, maar ook de comic reeksen die IDW en voorheen Dreamwave uitgegeven hebben, hebben hier ‘schuld’ aan. In mijn heel erg jonge jaren ben ik geconfronteerd met de cartoon reeks en de toys. Dit alles heeft mij nooit in de steek gelaten en enkele jaren geleden ben ik sporadisch enkele toys uit nostalgisch oogpunt weer gaan kopen. De comic reeks van Dreamwave en IDW staan ook compleet in mijn kast naast meerdere andere comic en boekenreeksen. Dat Nederland een conventie had waar meerderen deze liefhebberij delen was voor mij dan ook een uitgelezen kans om een kijkje te nemen namens TOTF en om meteen mijn ‘verzamelwoede’ weer eens te bevredigen.

Geschiedenis
Zondag 22 mei werd in de Can Dance Studio in Aalsmeer de 3de editie van B.O.T.S. gehouden. Het was niet de 3de Transformers conventie in Nederland, maar wel de 3de van B.O.T.S. In 1999 begon Godert (organisatie) met zijn eerste Transformers conventie, namelijk ‘NederBotCon’. Hij organiseerde dit thuis waarbij hij in totaal met 8 man was. Het jaar daarop ging hij met ‘NederBotCon’ naar Nieuwegein waarbij de conventie geleidelijk aan groeide. De 4 jaren tussen 2002 en 2006 werd het ‘DutchBotCon’ met een andere organisatie. Deze conventie stopte er na vier jaar mee wat Godert de mogelijkheid gaf om het weer op te pakken. In de eerste instantie werd dit ‘Transformations’, maar dit mocht niet van Hasbro USA. De Nederlandse Transformers conventie had namelijk de samenwerking met Hasbro opgezocht en kwam zelfs onder de aandacht van Hasbro USA. Hasbro is voor degenen die niet erg bekend zijn met de Transformers toys het bedrijf dat de toys maakt en verkoopt. B.O.T.S. werd in 2008 geboren. De afgelopen twee jaar stond de Nederlandse Transformers conventie bekend onder de naam TF-Conversions, maar dit jaar is B.O.T.S. terug van weggeweest. In de Can Dance Studio had de organisatie de beschikking over drie ruimtes. Bij binnenkomst werden we vriendelijk begroet door de organisatie en werden we direct op de bar, de loterij en de badeendjes van de conventie gewezen. Direct naast de bar was de zogenaamde expositie ruimte. Hier werd de nieuwe toyline van de aankomende film ‘Dark of the Moon’ gepresenteerd en kon men zien welke fantastische prijzen er te winnen waren met de loterij. Met een prijs van 1 euro per lot was het natuurlijk niet meer dan normaal dat velen een gokje waagden. De prijzen en de expositie van de nieuwe lijn werden gedoneerd aan de conventie door Hasbro. De toys waren niet het enige wat Hasbro geregeld heeft voor deze conventie, maar ook twee Transformers pakken. De gasten werden begroet door een heuse Optimus Prime en Bumblebee vanuit de movie reeks. In de expositie ruimte waren er ook tekenaars aanwezig en kon men genieten van ‘Kitbashes’. Kitbashes zijn zelf gemaakte of aangepaste Transformers om een geheel nieuw iets te creëren of om een bestaande versie te veranderen.

Nostalgie
De derde ruimte, wat meteen ook het main event is, is de ruimte waar alle dealers staan. Met een flink aantal dealers, was er van alle Transformers reeksen meer dan genoeg te vinden voor alle verzamelaars en liefhebbers die de trip naar Aalsmeer gemaakt hebben. Naast Transformers waren er ook Evangelions, Gundams en meer toys te vinden. Niet alleen op toy gebied was er meer dan alleen Transformers, maar ook op DVD viel er veel meer te vinden. Voor de nostalgische bezoekers was het een genot om hier rond te kijken en geld te spenderen.

In de eerste instantie was het ook de bedoeling dat er wedstrijden gehouden zouden worden in de vorm van Trypticon en Jumpstarter races, maar door de lage animo hiervoor vielen deze af. Wat ik zelf een gemis vond, was dat er geen games te spelen waren. Een hoek waar ‘War for Cybertron’ gespeeld kon worden zou een uitstekende toevoeging zijn voor de conventie. Wat nu namelijk het geval was, is dat de bezoekers de expositie en de kitbashes bekeken, de dealerruimte doorgingen en het terrein weer verlieten. Op zich ook logisch, maar met een toevoeging van games of misschien zelfs wel een videoruimte krijgt deze conventie een extra dimensie die zeker ten gunste zal komen aan het geheel. Ondanks dit gemis duurde deze dag zeker niet te lang en vlogen de uren voorbij. De organisatie maakte altijd tijd om met wie dan ook een praatje te maken en ook de dealers raakten niet uitgepraat. Bij B.O.T.S. vind je natuurlijk allemaal mensen met dezelfde passie.

Passie
Eén man met veel passie voor Transformers is de kitbasher Sonny. Deze man is een fan van het eerste uur. Samen met zijn neefje speelde hij de avonturen van de Transformers na waarbij ze elk hun eigen rol hadden. De animated movie uit 1986 was voor Sonny een teleurstelling. Optimus Prime stierf en er was geen echt waardige opvolger. Voor de jonge Sonny was de logische opvolger Prowl. Sonny is Prowl gaan kitbashes zoals hij er volgens hem uit zou moeten zien. Hij heeft meerdere Prowls gemaakt en heeft het Autobots leger uitgebreid met jets en ook een Combiner. Een Combiner is zoals de naam al aangeeft een combinatie van Transformers die één grote Transformer vormen. Het is de droom van Sonny om zijn projecten ooit bij Hasbro uit te mogen geven of zijn ideeën door hen uitgewerkt te zien worden. Als je met Sonny praat hoor je een man met ontzettend veel passie voor Transformers. Niet alleen passie voor wat er al is, maar ook voor zijn eigen visie hierop. Sonny deelt deze passie met vrienden, bekenden en staat klaar om bij dit soort evenementen ook de bezoekers hierin mee te nemen.

Sonny is niet de enige die deze passie heeft, maar ook de organisatie achter B.O.T.S.; Godert, Niels (Audio-visueel), Farzad (Event Manager), Hans (Presenatie) en Norma (P.R.). Met een voorbereiding van 5 maanden zijn deze mensen bezig met hun passie en het delen hiervan. Dat het een succes is, is zeker. Dit jaar trok de conventie meer dan 350 bezoekers. Wat de toekomst voor de conventie zal brengen is in ieder geval weer een groeiend aantal bezoekers. Hopelijk zal de toekomst ook meer activiteiten bieden waarbij men niet gebonden is aan alleen rondlopen, kijken en kopen. Wat mij betreft was de conventie zeker een succes. Ik heb mijn ‘verzamelwoede’ weten te bevredigen, heb een leuke dag gehad met de overige ‘crew’ leden die aanwezig waren en heb kennis mogen maken met veel interessante mensen met passie. Volgend jaar ben ik namens TOTF weer graag aanwezig.