B-Movie Orchestra – Dr. Jekyll and Sister Hyde

b-movie-orchestra-tour-2016-event

Muziek maakt of breekt de film. Veel filmkijkers zullen zich dat zich misschien niet realiseren, maar Baz Mattie weet dat maar al te goed. In het avond vullende programma ´Dr. Jekyll and Sister Hyde’  brengt hij met de B-Movie Orchestra de ware passie ten gehore die schuil gaat in de schatkamers van de B-films onder de vocale begeleiding van de wonderschone Cinematic Fever Girls.

Wat nou precies een B-film is, wordt haarfijn uitgelegd door Michael Helmerhorst. Als een ware filmhistoricus geeft hij met behulp van beeldfragmenten een lezing over dit fenomeen. In geuren en kleuren lijdt hij het publiek door de historie van deze ondergewaardeerde filmkunst en warmt zo op een haast excentrieke wijze het publiek op voor wat komen gaat.

Na deze leerzame introductie volgt een show van de bovenste plank. De B-Movie Orchestra brengt alles live. Zelfs de filmbeelden worden live voor de ogen van het publiek gemixt en op de schermen geprojecteerd. Dat muziek en de beelden niet bij elkaar horen, maar wel bij elkaar passen maakt het een intrigerende belevenis. Muzikaal gezien gaat het alle kanten op, van zwoele ritmes tot bloedstollende spanning, maar altijd in die typerende funky en psychedelische stijl. Als publiek waan je jezelf terug in de tijd van de jaren zestig á zeventig. Dit gevoel wordt alleen maar versterkt door de begeleidende vocals en betoverende bewegingen van de Cinematic Fever Girls, die zo van het witte doek lijken te zijn gestapt.

Erotiek, spanning, mysterie, horror, actie… tijdens dit optreden beleef je het allemaal. Ze blazen nieuw leven in een kunstvorm die in de huidige filmwereld volledig verloren lijkt te zijn gegaan. De zaal van het Rabo Theater in Hengelo was voor deze zaterdag avond even gevuld met deze bijzondere klanken. En om deze avond nog een extraatje te geven, organiseerde Schokkend Nieuws een B-Movie Bingo in de foyer, waar het publiek onder het genot van een drankje een bijzonder vermakelijke aanvulling van de avond mocht meemaken.

Ik kan elke filmliefhebber aanraden om de B-movie Orchestra te gaan beleven.