Antwerp Convention 2015

antwerp_con_logoZondag 26 april was een dag voor fans van comcis, sci-fi, fantasy en horror met de 5de editie van Antwerp Convention ofwel Antwerp Con. Deze vijde editie was ook mijn vijfde keer op deze conventie en het was een blij weerzien met andere gelijkgezinden. Antwerp Con  blijft elk jaar weer groeien; vorig jaar was er bijvoorbeeld lasershooting en robotwars, dit jaar was er zelfs een worstelwedstijd.

Was de entree net als bij vele conventies een rommelige, onduidelijke hoop waar mensen veelal in de verkeerde rij aansloten? Nee, het waren twee aparte ingangen: één voor bezoekers met een ticket en één voor de bezoekers zonder ticket. Toen de tijd daar was om naar binnen te gaan, ging de ingang voor de bezoekers met een ticket vliegensvlug zoals het zou moeten. Eenmaal binnen viel hier ook meteen de keuze voor duidelijkheid en overzichtelijkheid op. De organisatie heeft ervoor gekozen om twee hallen in de Antwerp Expo af te huren. Eén hal was voornamelijk voor officiële verenigingen en promotiemateriaal, terwijl de andere hal onderdak bood aan het podium, het merendeel van de Dealers en aan de Artist Gallery. Er was een nette opdeling tussen beide zalen, met het oog op een brede doorgang tussen de stands voor de aanwezigen. Dit was zeker een pluspunt. Tot 12:00 uur was er voldoende ademruimte, maar als snel raakte de Antwerp Expo te vol. Ik weet niet of de lezeers hier al eens naar een conventie zijn geweest, maar er zijn altijd wedstrijden voor cosplayers, veel standhouders met speciale DVD’s, gadgets, posters, hebbedingetjes zoals beeldjes en sleutelhangers. Het was dus minder prettig om hier en daar bij de stands te blijven staan, wanneer je al snel in de stromende mensenmassa wordt meegezogen.

Een opvallend groot aantal van de bezoekers kwam overigens verkleed. Soms zag je enorm indrukwekkende cosplayers en dan vraag je jezelf af hoe lang ze aan sommige kostuums hebben gewerkt. De bijbehorende foto’s bewijzen dit volgens mij wel.

Qua activiteiten heeft Antwerp Con uitgepakt met zoals eerder genoemd worstelen, een cosplaygroepsfoto, een indrukwekkende LEGO® display en een Artist Gallery. Zo waren onder meerTyler Mane (Sabretooth, X-Men), Star Trek veteraan Gates McFadden, Peter Davidson (de vijfdeDoctor Who) en icoon David Lloyd (tekenaar van onder andere V for Vendetta) aanwezig. Met de aanwezig acteurs van Game of Thrones werd zelfs een heuse Q&A-sessie gehouden in een aparte hal. Bij de stand van Zeno Pictures waren onder meer Johan vande WoestijneRob van Eyck en acteur Laurence R. Harvey (Human Centipede 2) die bezig waren met het signeren van hun materiaal. Acteur Dana Ashbrook uit Twin Peaks was ook nog aanwezig tijdens Antwerp Convention. Disney© bracht zelfs een Avengers-bus mee om Marvel™’s nieuwste Avengers 2: Age of Ultron nog wat extra te promoten.

De voorziene activiteiten waren oké, maar hoe zat het dan met de dealers en verkopers? Een jammerlijke trend lijkt hier, net als bij FACTS in Gent, zich te voltrekken. Meer en meer wordt dezelfde merchandise verkocht en is diversiteit opvallend minder aanwezig. Een financieel logische, maar twijfelachtige zet. Bovendien zijn de prijzen natuurlijk ook niet gedaald de laatste jaren. De vijfde editie van Antwerp Con was wederom een gezellige, goed georganiseerde conventie, maar ze begint duidelijk uit haar voegen te barsten. Dat de dealers erg gelijkwaardig materiaal verkopen is zeker niet goed, maar je gaat natuurlijk niet enkel voor de merchandise naar een conventie. Deze vijfde editie van Antwerp Convention was zonder twijfel weer een geslaagde editie. Hopelijk is er volgend jaar een extra zaal met onder andere meer differentiatie qua DVD’s.