Animecon 2012: Apocalypse Cow

animecon_2012De 14e editie van de Animecon, georganiseerd door Stichting J-Pop, vond plaats van vrijdag 18 mei tot en met zondag 20 mei, in het Theaterhotel in Almelo. Wat mij voornamelijk opviel aan deze conventie is dat deze geplaagd werd door problemen met het gehele videoprogramma. Naast deze problemen, waren er ook een aantal andere zaken niet op orde, zoals vele vertragingen, zonder een reden waarom er een vertraging was. Wat wel positief aan de conventie was, is dat de game room was uitgebreid.

Het inchecken op vrijdag was zeer goed geregeld, alles ging lekker snel en zag er strak geregeld uit. Wat ook zeer positief was, is dat er aparte sheets waren met het blokkenschema van de algehele programmering. Dit maakte alles zeer overzichtelijk.

Tijdens een van de eerste animé’s, “First Squad”, begonnen de problemen al. Het bestand liep halverwege vast en er ontbrak een gedeelte uit de animé. Nadat het publiek herhaaldelijk de gopher (medewerker) verzocht om de back up te gaan halen, werd hier na een tijdje gehoor aan gegeven. Maar dit mocht niet baten… Ook deze bleek niet in orde te zijn.

Ondertussen werd er bij de openingsceremonie uitgelegd wat het thema van dit jaar was en welke activiteiten de bezoekers allemaal konden verwachten. Het was jammer dat het geluid zo hard stond, dat je oren er van gingen piepen. Dit kon prima opgelost worden, door het volume naar beneden bij te stellen. Dit werd alleen jammer genoeg niet gedaan.

De dealerroom was dit jaar zeer goed voor elkaar. Het positieve hier was dat de Nederlandse amateur manga artiesten hun eigen ruimte hadden in plaas van in de dealerroom. Deze was gelegen naast de dealerroom, wat meer ruimte voor dealers opleverde.

Bij de EMV’s hadden we pas echt te maken met de apocalypse. Nadat er meer dan een uur gewacht moest worden, waren de EMV’s nog niet begonnen. Er was namelijk geen geluid bij de video’s. En dit, voornamelijk bij Echi Music Video’s, is dat wel een van de breekpunten. Nadat we anderhalf uur hebben gewacht, hebben we de zaal maar verlaten.

Op zaterdag wilden we gaan genieten van “Deadman Wonderland”, wat natuurlijk niet gelukt is. Het nadeel bij deze certoning, was dat om een aantal minuten het beeld vast liep. Het geluid speelde daarentegen gewoon door. Nadat de zaal kenbaar maakte hier niet mee eens te zijn, werd er pas gekeken of er wat aan gedaan kon worden. De vrijwilligers konden niks vinden en hebben op eigen houtje besloten om de serie maar zo te laten draain in de hoop dat het probleem zichzelf wel op zou lossen.

Bij de AMV’s was alles technisch wel in orde. Het beeld en geluid was goed, het geluid was iets te goed. Het geluid hadden ze ook hier, beter wat naar beneden bij kunnen schroeven. Bij de prijsuitreiking ging er echter wat mis. De prijs werd aan de verkeerde persoon uitgereikt. Maar dit alles mocht de pret niet drukken.

In het begin van de avond stond voor ons “Tiger and Bunny” op het programma. Dit is een animé waarin superhelden met een camera worden gevolgd. Hier was alles ook goed geregeld, al was dit niet de fijnste zaal om in te zitten. Het probleem met deze video room, is dat de mensen die niet op de 1e twee rijen zitten, problemen hebben om de ondertiteling te lezen of zelfs de onertiteling helemaal niet konden lezen

Tijdens “Tiger and Bunny” werd er in de grote zaal een concert door de band M.O.V.E. gegeven. M.O.V.E. is een japanse band met electronic/rock/metal/trance/dance als stijl.

Later op de avond stonden “Harimaya Bashi”, een Whiskey tasting en een Sake tasting op het programma. De Whiskey tasting was op vrijdag al snel uitverkocht en ook de Sake tasting ging aardig snel. De animé “Harimaya Bashi” werd niet gedraaid, omdat deze niet op de harde schijf aanwezig was. Ook op de back up was deze animé niet aanwezig. De Sake tasting had een vertraging van een half uur.

Op zondagochtend waren we vroeg aanwezig voor “Mirai Nikki’’, maar ook deze werd niet getoond. Bij navraag leerden we dat er van het hele programma voor de desbetreffende zaal, maar 3 items werkten. Deze drie hebben ze dan ook de gehele nacht achter elkaar gedraaid. De volgende zaal bleek een aantal afleveringen achter te lopen, waardoor er een geheel andere serie bezig was.

In de laatste zaal, stond “Origins” geprogrammeerd. “Origins” werd niet gedraaid. In plaats hiervan werd een serie gedraaid die niet in het programma stond.

Toen er aan de infobalie gevraagd werd of er een actuele programma van de video rooms was, werd er verteld dat dit niet mogelijk was. Er is toen maar gewacht tot de sluitingsceremonie.

De sluitingsceremonie was ronduit teleurstellend. Er werd met bijna geen woord gerept over de vele videoproblemen waar de conventie mee kampte. Het werd door de J-Pop staf afgedaan als “Gremlins”. Een zichzelf respecterende conventie, zou hier allicht lering uit moeten trekken en erkennen dat er problemen waren. Niet om het tegenover een volle zaal af te doen als “Gremlins”. Het enige wat eigenlijk als probleem werd vermeld, was een stroomstoring bij de toiletten op zondag.

Dit alles maakte de conventie uitermate teleurstellend. Het is altijd mogelijk dat zaken misgaan, maar het is ronduit slecht dat de organisatie geen verantwoordelijkheid durft te nemen. Wat voornamelijk aan het videoprogramma opviel, is dat er geen of weinig voorbereiding in is gestoken. Bijna alle problemen hadden daarmee voorkomen kunnen worden. Ook al was dit de 14e editie van het Animecon door stichting J-Pop, het leek wel de 1e Animecon die ze organiseerden.

Het lijkt er op dat de conventie steeds meer geënt wordt op cosplay. Hierdoor wordt het voor de cosplayers een leuke tijd, maar voor de rest, die voor het video programma gaan, wordt het steeds minder. Het was dit jaar met recht een apocalypse!

“Apocalypse Cow”, de 14e editie van de Animecon in het Theaterhotel in Almelo heeft zijn naam eer aan gedaan. Het was met recht een conventie, die de apocalypse uitademde. De vraag waar ik mee wil afsluiten: Had de organisatie vorig jaar een vooruitziende blik?