Animecon 2009: Mental Maniacs

animecon_2009Op 1, 2 en 3 mei was het weer zo ver, de 11e editie van Animecon. Na het 10 jarig jubileum van vorig jaar, is er dit jaar gekozen voor het thema: “Mental Maniacs”.

Vrijdag:

Vanaf 15:00 uur was het mogelijk om de badges op te halen. Ik kwam zelf iets te laat, maar eenmaal aangekomen kon ik vlug inchecken als het nummer AM89 in plaats van Dénis. Na snel een programmaboekje en een schema gepakt te hebben, zijn we met de hele groep naar de opening te gaan. Door een aantal technische problemen lieten de programmaboekjes en het geluid bij de opening wat langer op zich wachten, maar aan het eind kwam alles toch nog goed. Het probleem met de programmaboekjes was in het begin adequaat opgelost door het beschikbaar stellen van programmaschema’s. Tijdens de opening werden de standaard zaken, zoals de huisregels behandeld. Er werden er een aantal nieuwe events aangekondigd, zoals: “The Taste of Sake” en een weerwolf event. Verder was het dit jaar voor het eerst mogelijk dat bezoekers foto’s konden maken tijdens de Cosplay Competition. Ook de rode draad van het festival werd aangekondigd, namelijk het zoeken naar “Mental Maniacs” tijdens de conventie. Na de opening ben ik de dealerroom gaan bekijken. Deze was een stuk groter dan vorig jaar. Het grote voordeel hiervan is dat er meer mensen in konden en dat de ruimte overzichtelijker ingedeeld kon worden (wat ook gebeurd is). Wat een goed punt was, is dat er in de dealerroom ook bewaking rondliep. Nadat ik de dealerroom bezocht had, ben ik wat rond gaan kijken en heb ik wat met oude bekenden gepraat, totdat het tijd was voor de eerste animé, in videozaal 3. De eerste animé op ons programma was D.Gray Man. D.Gray Man is een animé over een exorcist die die strijd tegen The Millennium Earl en zijn Akuma’s (Demonen geboren uit dode zielen).

Zaterdag:

Op zaterdagochtend ben ik even naar de gameroom gegaan. Ik heb daar rondgekeken bij alle games. Er waren zeer veel verscheidene games, zoals: Soul Calibur 4, Mario Karts, Guitar Hero, maar er waren ook 3 oude arcade kasten met op alle kasten 6 verschillende retro games. Nadat ik de gameroom bezocht had, zijn we met z’n allen naar de Archonia Room gegaan, waar Detroit Metal City getoond zou worden.

Detroit Metal City (afgekort tot D.M.C.) gaat over een jongen die zijn droom waar wil maken in Tokyo. Hij wil namelijk bekend worden met het zingen van zoetsappige popmuziek. Zijn sterkste punt echter zit in een compleet andere hoek van de muziekwereld, namelijk in de Death Metal. Dit zorgt er voor dat D.M.C. een leuke comedy met een rare twist is. Mijn complimenten gaan uit naar de hoofdrolspeler, die zeer hard kan lopen op hakken van 4 cm.

Na D.M.C.  was het tijd voor de Animé Music Video competition. Ook dit jaar waren er weer veel kwalitatief goede inzendingen. Maar er waren toch een aantal minpunten. Een van de deelnemers heeft een AMV ingediend die vorig jaar op Abunai vertoond was. Dit is zeer jammer, voornamelijk omdat bij de beide festivals toch steeds hetzelfde publiek komt. Aangezien deze AMV een hoge winkans heeft door het publiek wat deze aanspreekt, is het in mijn ogen oneerlijk. Gelukkig heeft de beste AMV gewonnen. De winnaar van de editors choice was een interactieve AMV die gebruik maakte van een zeer goede dosis humor en zaalparticipatie.

’S avonds was het tijd voor de volgende film, namelijk:  “20th Century Boys”. “20th Century Boys” is een film met een doomsday scenario, die op zich goed in elkaar zit. Het nadeel van “20th Century Boys” is wel dat de film voornamelijk in het begin zeer langzaam op gang komt, wat er in resulteerde dat er op het laatst nog te veel, te snel uitgewerkt moest worden. De film heeft een open einde, wat het gevoel wekt dat er een vervolg op komt. Dit is ook het geval. Dit jaar komt deel 2 uit op DVD en deel 3 komt uit in de Japanse bioscopen.

Na “20th Century Boys” was het tijd voor een nieuw event, namelijk: “The taste of Sake”. Tijdens dit event kan de deelnemer een kijkje nemen in de wereld van Sake.  Er waren een aantal kleine problemen, namelijk een persoon in onze vriendengroep dronk geen alcohol. Tijdens het aanschaffen van de kaartjes voor het event, werd ons verzekerd dat dit geen probleem zou zijn en dat ze gewoon naar binnen zou mogen zonder kaartje. Dit bleek dus in eerste instantie aan de deur niet het geval te zijn. Maar toen iedereen binnen was, konden we toch met z’n allen naar binnen. In de zaal zijn we keurig geholpen door een Gopher, die er voor heeft gezorgd dat we toch nog met z’n achten bij elkaar konden zitten.

Voor de tasting is er een Sake kenner bij gehaald door de organisatie. Deze gastspreker legde exact uit hoe Sake gemaakt werd, gedronken moest worden en welke verschillende soorten er allemaal zijn. Wij kregen de gelegenheid om 11 van deze soorten te proeven. We hebben de Sake koud geproefd. In het westen leeft de opvatting dat je Sake warm moet drinken, maar tijdens deze avond hebben we geleerd dat de (goede) Sake koud het beste tot zijn recht komt. De avond was zeer geslaagd, op een klein alcohol gerelateerd incidentje na. Het enige echte nadeel van deze avond was dat de airconditioning veel te hoog stond.

Zondag:

Zondag ochtend was het weer vroeg dag. We gingen met z’n allen naar de laatste delen van D.Gray Man kijken. Eenmaal in de zaal aangekomen, bleek XXXholic Kei te draaien, die vooraf ging aan D.Gray Man. Omdat er nog geen Gopher aanwezig/wakker was, dus zijn we opzoek gegaan naar eentje. Toen de ingeroosterde Gopher er eenmaal was, kon D.Gray Man toch nog vertoond worden. Alleen jammer genoeg wel een half uur te laat.

Na D.Gray Man werd het tijd om alle drank muntjes op te maken. Het beleid was namelijk dat deze niet meer ingewisseld konden worden voor geld. Na nog even de dealerroom en de gameroom bezocht te hebben, werd het tijd voor de Closing ceremonie. Hier werden alle winnaars bekend gemaakt van alle wedstrijden en tevens werd het thema van animecon 2010 bekend gemaakt. Het thema voor volgend jaar is: : Masters and Servants” .

De closing ceremonie werd gevolgd door een laatste film, namelijk: Lupin III: Green VS Red. Een Lupin III film doet het bijna altijd wel goed op een conventie, het was alleen jammer dat deze Lupin III de plank compleet missloeg. De humor en rare acties die eenieder van een Lupin III film gewend is, ontbrak en door de korte nachten van het weekend had iedereen moeite om zijn of haar ogen open te houden.

Animecon was zoals altijd weer een gezellig weekend om bekenden tegen het lijf te lopen, anime te kijken en vooral alle cosplayende bezoekers gade te slaan.