Animecon 2008

animecon_200810 jaar Animecon. Wat begon als een kleine meeting van die hard animé fans, genaamd: Famicon, is 10 jaar na dato uitgegroeid tot Nederlands grootste animé-conventie. Dit jaar vierde de conventie een dubbel jubileum: haar 10 jarig bestaan dus en het vijfde, achtereenvolgende jaar in Almelo. Voor het derde achtereenvolgende jaar, zijn we met een groep van Top of the Flops naar de conventie gegaan. De verwachtingen waren hoog gespannen, omdat de voorgaande jaren steeds zeer goed bevallen waren. Ondanks dat het ook dit jaar een geslaagde conventie was, zijn er dit jaar een aantal zaken misgegaan, die wat beter te merken waren voor het publiek.

Na de traditionele opening om 19.00 uur, ging de conventie “roaring” van start met de band Slightly Spring (lees: Totally Off Key…). Tijdens het eerste nummer, stroomde de volle Archonia room voor 3/4 leeg. De meeste bezoekers wilden hun oren sparen en konden hun tijd beter gebruiken om in de rij te staan voor de dealerroom, die om 20.00 uur haar deuren zou openen. Wat voornamelijk opviel in de dealerroom was dat de hoofdsponsor, Archonia, de grote afwezige was. Ondanks dat de hoofdsponsor er niet was, was het aanbod in de dealerroom verder goed. Dit geldt vooral voor de Bleach, Naruto en Death Note fans. Dit viel zelfs de meeste bezoekers op. Op het forum van Animecon hebben een aantal bezoekers hier ook over geklaagd.

Nadat wij met z’n allen de dealerroom hadden bezocht, zijn we naar “Dennō Coil” geweest. Bij deze serie waren er al een tweetal glitches. Ten eerste was het geluid niet helemaal optimaal en het beeld hing veel te laag, waardoor de mensen vanaf de tweede en derde rij de serie zeer moeilijk konden volgen, tenzij ze vloeiend Japans spreken. Dit probleem is vervolgens snel verholpen. Op de tweede dag is het scherm verkleind. Dit toont aan dat er veel waarde gehecht wordt aan de feedback van de bezoekers en dat hier ook naar gehandeld wordt. Hierna splitste de groep zich op en verdeelde zich over Appleseed: Ex Machina en Bubble Fiction. Met deze voorstellingen was voor ons de eerste dag van Animecon ook al weer voorbij.

Op de tweede dag wilden er een aantal zeer vroeg aanwezig zijn om naar de animé Sky Angel te gaan. Dit is jammer genoeg maar één persoon gelukt, de ander kon zijn bed niet uitkomen. Na Sky Angel was het tijd voor de animé “Claymore”. Voor degene die houden van bovennatuurlijk horror en guts en gore, is “Claymore” echt een zeer goede aanrader. “Claymore” gaat over een organisatie die geheel bestaat uit vrouwelijke vechters. Deze vrouwen worden in de volksmond “Silver Eyed Witch” of “Claymore” genoemd, dit respectievelijk naar de oogkleur en het zwaard wat ze dragen. Voor deze serie was het overgrote deel van de groep aanwezig en om eerlijk te zijn, de animé was geweldig!

Na Claymore, hebben we twee uur pauze genomen, om vervolgens de AMV Competition bij te wonen. Afgaande op vorige jaren, bevatte de wedstrijd geen geweldige hoogstandjes maar de winnaars, zowel op editoriaal vlak, als de publieksfavoriet, waren wel verdiend. Het was alleen jammer dat het geluid bij de wedstrijd niet helemaal goed liep. Dit lag niet aan de AMV’s, maar aan de technici, wat ook ruiterlijk toegegeven werd. Wat tevens ook een minpunt was, is dat het publiek 20 minuten moest wachten voordat er met de wedstrijd begonnen kon worden. Dit had als reden dat de stemformulieren nog geprint moesten worden. De AMV competition kwam hierdoor een beetje rommelig over.

Na de AMV competition zijn we “rustiek” Almelo in getrokken om een maaltijd te nuttigen onder het heerlijke aroma van de vismarkt die een half uur van te voren afgebroken was. Eenmaal terug gekomen op de conventie, zijn we naar het tweede blok van Dennō Coil gegaan. Hier viel het ons trouwens op dat er wat gedaan was met de aanwijzingen van de bezoekers. Het scherm was verkleind, waardoor het voor iedereen goed te volgen was.

Vervolgens heeft de groep zich weer opgesplitst. Een helft ging naar “The Battle of the Artists”, “The Cocktail Party”en “The Adult Block”, terwijl de anderen naar de series “Night Wizard” en “ Tales of Symphonia” zijn gegaan. Bij “Night Wizard” stonden er vier afleveringen op de planning, maar er werden er maar drie vertoond. De tijd werd opgevuld met een (onaangekondigde) “Gundam” aflevering. Bij “The Battle of the Artists” streden zeven teams, die bestonden uit amateur manga artiesten van verschillende Nederlandse studio’s. Tijdens dit evenement zijn wij, het publiek, er achter gekomen dat je een zieke en perverse geest nodig hebt om een amateur manga artiest te worden. Nodeloos om te zeggen dat dit evenement dan ook geschaard kon worden onder het kopje 18+.

De cocktail party was een zeer leuk initiatief van de organisatoren van Animecon, maar naar onze mening was Animecon niet echt de plaats voor dit evenement is. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat merendeel van de bezoekers van Animecon moest kiezen tussen het “Adult Block” en de “Cocktail Party”. Tevens was er zeer weinig keus in de cocktails die, gezien naar de prijs, veel te duur waren. Er moet wel nagegeven worden dat de organisatie hiervan zeer goed was en dat de cocktails zeer goed aansloten bij de animé die er getoond werd. Nadat we met z’n allen een cocktail gedronken hadden, zijn we naar het “Adult Block” gegaan, waar we in de videoroom een grijnzende Uncle Ro tegen kwamen. De reden waarom Uncle Ro aan het grijnzen was, is dat hij de “diepgaande” hentai uitgezocht heeft.

Fade to day three. Hier was het weer de bedoeling dat er een aantal vroeg aanwezig zouden zijn. We hebben het gered om met z’n vieren rond een uurtje of negen aanwezig te zijn. Een persoon is toen naar 2×2: Shinobuden gegaan en de rest heeft Tengen Toppa Gurren Lagann gekeken, een doldwaze mix van FLCL (de humor), NGE en Voltron (de mecha’s). We werden getrakteerd op 8 elkaar op hoog tempo opvolgende episodes waar we met zijn drieën flink van genoten hebben. Tegen het einde van dit blok kwam de rest ook eindelijk opdagen en gingen we door met Nadesico: Prince of Darkness. Helaas bleek ook hier niet alles volgens planning te gaan: de tweede laag van de DVD zou niet in orde zijn waardoor slechts de eerste 3 kwartier van de film vertoond kon worden.

En toen was het moment van de closing ceremony alweer aangebroken. Weer een weekend vol animé en andere fenomenen uit de Japanse popcultuur voorbij. De conclusie die men getrokken had is dat het weer een geslaagd weekend was, ondanks het feit dat niet alles helemaal volgens de planning was verlopen. De gebruikelijke geintjes werden weer uitgehaald met de organisatoren en Niels wou ons bijna wegsturen met het bericht dat men niet nog een Animecon zou organiseren, wat uiteraard een misleidend bericht was, moest hij toegeven na het luide protest van het publiek. Het in 2001 gevestigde record voor de animéquiz is wederom niet gebroken dus ook deze uitdaging blijft staan voor Animecon 2009, dat zeer waarschijnlijk wederom begin mei wordt gehouden en wederom in het Theaterhotel te Almelo. Na nog 3 episodes van de leuke animéserie “Spice & Wolf” gekeken te hebben, was het dan echt voorbij. Animecon 2008 kwam, zag en overwon. Misschien niet zo overtuigend als voorgaande jaren, maar het blijft nog steeds een geslaagd evenement. Het totaal aantal bezoekers is zo ongeveer 1350 mensen totaal (incl ± 150 man staf + dealers). Nog even een tip voor mensen die zich voor volgend jaar willen opgeven om de organisatie mee te helpen, bijvoorbeeld als gopher: wees niet te luidruchtig, anders wordt je gedegradeerd tot bezoeker en mag je volgend jaar terugkomen als steward (???)