Animecon 2007

animecon_2007“Anime 2007, Fun and (Video) Games”

Animecon is de grootste animé convention van Nederland en is dit jaar voor de vierde keer gehuisvest in het theaterhotel in Almelo met als thema Fun and (Video) Games. Het thema spreekt voor zich en is toegankelijk voor iedereen. Aangezien het theaterhotel midden in het centrum van Almelo staat en er bezoekersaantallen van rond de 1300 personen vorig jaar, en met 1100 tickets dit jaar verkocht in de voorverkoop kan rustig gesteld worden dat er genoeg mensen (vaak gehuld in cosplay) op deze conventie afkomen. Er kan dan ook rustig gezegd worden dat er in Almelo meer te doen is dan een paar “stop”lichten.. In het weekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni kon het Almeloos winkelend publiek dus weer wenkbrauwen omhoog trekken bij de aanblik van een zooi losgelaten Naruto’s, Cloud’s en (zo als gebruikelijk) heel veel T-shirt Ninja (en niet te vergeten twee SPACE MARINES!!).. Dit op een vaak niets vermoedende massa’s; er word weinig reclame gemaakt voor de con (althans in Almelo heb ik nix gezien en daar buiten ook niet).

Zoals gezegd begon “Anime 2007, fun and (video) games” op vrijdagmiddag.

Dag 1.
Nadat je je ticket gevalideerd had en het programmaboekje opgehaald had was rond half 6 de opening in de grote zaal (de Arconia-zaal) met een (ecchi live action) openingsfilmpje met koeien… Het con boekje was een goed in elkaar gezet 64 pagina’s tellend stukje drukwerk wat zeer overzichtelijk was (Alhoewel ik her en der signalen opving van mensen die er helemaal niet uit de voeten konden. Can’t win em all zullen we maar zeggen). Daarna volgde de introductie van de staff en crew (waar van eentje, Thomas, zijn taken neer zou gaan leggen AKA hij kapt der met!), regels, tips wat te gaan kijken en de reden dat ze in plaats van de CUTIE HONEY live-action film toch maar voor KAMIKAZE GIRLS (Shimotsuma Monogatari) gekozen is.. (K.G. had de humor en was meer eigentijds dan C.H. vond men) Ik moet wel melden dat voor de opening er in al de videorooms en de grote zaal al animé series te zien waren met daartussen in mijn optiek een hele goede in de vorm van SPEED GRAPHER. (24 delige serie gemaakt door GONZO. De serie werd voor het eerst in 2005 uitgezonden en er is ondertussen een manga adaptation van gemaakt. De serie draait om ex-oorlogsfotograaf Saiga die infiltreerd in de Roppongi-club waar de ultra rijken hun duisterste wensen in vervulling kunnen laten gaan. Waarneer hij gekust word door de “Divine Goddess” van de club, een jong mishandeld verdrietige meisje genaamd Kagura, krijgt hij de kracht om alles wat hij fotografeert te laten exploderen.)

Na de opening draaide in de grote zaal de film GHOST IN THE SHELL Stand Alone Complex Solid State Society. Deze film uit 2006 zal pas in juli in Amerika op dvd uitkomen en heeft 3.2 miljoen dollar gekost. Naast de films UDON en de beide DEATHNOTE films was dit een van de jongste films getoond op de conventie. De film zat, zoals het hoort bij een product uit de G.I.T.S. franchise goed in elkaar. Goed verhaal, (dat mij aan de klassieker ROUJIN Z deed denken.) goede art en de bekende G.I.T.S. sfeer. Goede keuze als eerst film. Na de film heb ik de rest van de TOTF crew opgezocht en het programma nog eens goed doorgenomen. Helaas moest ik toen constateren dat ik onder andere UTAWARERUMONO (The One Being Sung) en de live-action film PING PONG gemist had. Beide waren het bekijken meer dan waard geweest op het grote scherm. (Ook op een klein scherm trouwens.) Hierna hebben we TRINITY BLOOD maar aangedaan. De serie doet me altijd denk aan HELLSING.. maar dan met betere art en meer humor. Simpel gezegd geldt voor deze serie ongeveer hetzelfde als voor Hellsing; de hoofdrolspeler is een vampier die je met nog geen atoombom dood krijgt en hij werkt voor een organisatie (in dit geval het Vaticaan)en gaat de strijd tegen duistere krachten (andere vampiers) aan. Echt super veel diepgang was er niet, maar er was al meer dan in Hellsing.. maar das dan ook niet ECHT moeilijk.

Elders in het gebouw klonken de geluiden van de J-POP disco. Beter was het geweest om hem de PARA PARA disco te noemen. Wat ik begrepen had werd er hoofdzakelijk muziek gedraaid waar je goed op kon PARA PARA dansen (techno enzo).. Dat moet gewoon je ding zijn, ik ben zelf niet zo van deze vorm van LINEdancing. Toen, om tijd te doden tot de beide DEATHNOTE films getoond zouden worden, maar even “echt” bier gedronken in café de Stam, een steenworp van het Theaterhotel vandaan. Daarna terug voor de films.

DEATHNOTE 1 en 2. De animé en mangaseries zijn een HUGE hit dus de live action film moest er ook wel komen, en in dit geval werden het er zelfs twee. Persoonlijk vind ik de eerste de betere film, de tweede is absoluut niet slecht maar had wel beter gekund. Na deze DEATHNOTE-marathon was het tijd om het pand te verlaten en een paar uur slaap te scoren. Hoewel er ook de mogelijkheid was om de eerste 9 ep’s van FATE STAY NIGHT te checken. Desondanks kon ik nog eens 4 uur in videoroom3 niet echt meer trekken, dus ook deze serie heb ik (helaas) maar laten schieten..
Einde dag 1.

Dag 2.
Traditie dicteert dat ik in de hemelse vroegte mijn bed uitgebeld word door Frank… en dit was niet veranderd. Toen ik eindelijk aankwam op de con ben ik direct richting de grote zaal gegaan om LE CHEVALIER D’EON te kijken (een serie die ik nog niet kende *shock*horror*) en de rest van de crew op te zoeken die daar ook zaten. De serie was wel cool, soms wat traag maar met potentie. Helaas werden er maar 8 van de 24 ep’s getoond van deze serie van Production IG. We konden hierna rustig blijven voor zitten NANA. Na vorig jaar de film te hebben getoond was het dit jaar tijd voor de animé zullen ze gedacht hebben, en ik ben ze daar aardig dankbaar voor. Simpel gezegd, ik vind NANA geweldig. En het was dus leuk om de 15 ep’s op een groot scherm te zien. Nu alleen nog eens ergens de tijd vandaan halen om de rest van de serie te zien (47 ep’s in totaal).

Door NANA had ik UDON gemist en omdat ik nog niet dood wilde worden aangetroffen in een AMV Compo had ik tijd om de Dealerroom maar weer eens onveilig te maken. De Dealerroom was iets kleiner dan vorig jaar. Maar dat mocht de pret niet drukken. Geen buitensporige aankopen gedaan. Hoofdzakelijk omdat er niet echt veel lag wat ik graag wou hebben.. maar toch nog drie complete series gekocht (GENSHINKEN, THE GOKUSEN en SHURA NO TOKI) voor minder dan 100 euri, dus ik mag niet klagen.

Toen buiten naar alle cosplayers zitten kijken, het hoogtepunt was het verschijnen van twee (ik vermoed DEATH COMPANY of DARK ANGEL FIRST of SECOND COMPANY) SPACE MARINES. Niet dat WARHAMMER 40K wat met animé heeft, maar wel donders cool om te zien. Het maken van de kostuums had anderhalf jaar geduurd wist Frank me te vertelen.

De rest van de middag en begin van de avond maar rustig aan gedaan en met de hele crew wat gaan eten zodat Frank, Robert P. en ik uitgerust en goed gevoed het JANKEN PON strijdperk konden betreden. Janken-pon is Rock, Paper & sciccors, niets meer en niets minder! En das een spelletje wat we nogal vaak spelen, dus we hadden de prijzen al in de pocket.. dachten we.. Na inschrijving en uitleg de eerste ronde. We wonnen allemaal, no probz. Toen, door een twist of fate vermoed ik, kwamen ze er achter dat ze nog ruimte hadden voor een extra persoon in de Compo.. en dat werd Joey-Lee. (in cosplay als L uit DEATHNOTE) in de tweede ronde werden we alle drie verslagen (ik door een meisje die voor aanvang van de match nog melde dat ze bang voor me was en toen een 4-1 achterstand weg werkte en me versloeg.. my pooor ego hahaha!) Joey-Lee. daarintegen deed het goed, zo goed zelfs dat hij ronde na ronde doorkwam en in de finale terecht kwam. Die hij won en zich Animécon 2007 JANKEN-PON CHAMPION mocht noemen. Daarna werd hij ontvoerd door een aantal andere DEATHNOTE cosplayers voor photoshoots enzo. Hierna de kroeg maar weer in (meer het terras op eigenlijk). Omdat ik ERGO PROXY en BLACK LAGOON nog niet zo lang daarvoor nog had gezien en ik ook GHOST TALKER’S DAYDREAM ook al kende had ik niet echt haast om terug te gaan. Ook omdat het tweede blok NANA ep’s de volgende ochtend om 8 uur weer zou beginnen had ik me voor genomen om niet al te laat naar huis te gaan.
Einde dag 2.

Dag 3.
Weer de wake up call van Frank en weer niet in staat om op tijd mijn nest uit te komen. Een paar ep’s van NANA gemist, helaas. Na NANA direct naar de grote zaal voor het tweede blok van LE CHEVALIER D’EON (het begon nu echt interessant te worden dus maar zien dat ik de rest van de serie in mijn klauwen krijg). Hierna zou in de grote zaal de CLOSING zijn. Tijdens de CLOSING werd nog de special CLOVER getoond die om de één of andere reden me bekend voorkwam. Wat vreemd was want volgens de staffmember met microfoon was deze special de dag daarvoor pas op DVD uitgebracht in Japan. Ik dacht dat het me duidelijk werd toen ik bij de aftiteling CLAMP zag staan en dat dat de reden was dat ik dacht het te kennen (CLAMP heeft een zeer herkenbare stijl) maar tijdens het schrijven van dit artikel kwam ik er achter dat de special al in 1998 gemaakt was. Vermoedelijk kende ik hem dus toch al. Maar dat mocht de pret niet drukken. (Na verdere informatie bleek dat Clover al in 1998 uit was op Laser Disc en VHS. Hij was inderdaad 30 mei pas uit op DVD in Japan. De Animecon Staff hebben hem met FedEx laten opsturen naar Theaterhotel Almelo en Niels van de Staff heeft diezelfde dag de vertaling gedaan, timing aangepast, ge-reauthored en weer op DVD gezet. In totaal 60 minuten werk voor een short van 7 minuten) De crew en staff van anime 2007 konden terug kijken op een (wederom) geslaagde convention. Om het maar in de woorden van de enige betaalde staffmember (het hoofd beveiliging) te zeggen:” jullie hebben ons niet of nauwelijks aan het werk gezien en dat geeft alleen maar aan dat alles van een leien dakje ging”. En net als vorig jaar deed men vaag over een conventie volgend jaar. Ik ga er van uit dat er volgend jaar gewoon weer een con is. De tijd zal het leren.
Einde con.

Enkele meningen van mensen op de con:

  • Ben, een 1ste keer bezoeker: Hij is in de eerste instantie naar de con gekomen om te cosplayen. Ben was voor deze con als Cloud gegaan. Helaas kon hij niet meedoen met de cosplay wedstrijd, maar gezien de competitie had hij er niet zo heel veel spijt van. De con mag blijven zoals het is, hij vindt het alleen jammer dat de locaties binnen het theaterhotel zo ver uiteen zitten.
  • Rens, een 1ste keer bezoeker: Hij is naar de con gegaan om nieuwe dingen te ontdekken. Het leukste van de con vond Rens dat er zo veel verschillende mensen komen. Allen met een andere stijl of levensovertuiging, maar wel allemaal met de gezamenlijke hobby van animé en manga. De dealer room mocht van Rens wel wat groter en de ligging van de con is volgens hem niet optimaal. Voordat hij in Almelo was, moest hij drie tot vier uur met de trein reizen. De con is naar zijn mening ook aan de hoge kant qua prijs. Vooral als je ook nog rekening moet houden met overnachting en eten. De organisatie vond hij echter erg goed en was onder de indruk van het mooie con boekje. Jammer dat door de vele vulling het con boekje onoverzichtelijk was geworden. De sfeer was geweldig en Rens heeft zich uitermate goed vermaakt. Hij is er volgend jaar zeker weer bij.
  • Uncle Ro, een bezoeker vanaf 1999 waarna hij steward is geworden en sinds dit jaar zelfs staf: Uncle Ro heeft alle kanten van de con inmiddels gezien en kon ons vertellen dat staffmember zijn stresswerk kan zijn. De con koste meer dan een half jaar aan voorbereiding waarbij de samenwerking nog wel eens stroef ging. Als hij de big man achter de con was dan zou hij niet eens aan de con beginnen. Zou hem veel te veel werk zijn 😉 Nee, hij zou ondanks dat alles erg goed gaat het nog meer gestroomlijnd hebben met net iets meer bureaucratie. Volgend jaar is hij er uiteraard weer bij (als er een con is) Mocht deze er zijn dan moeten we goed opletten want er zijn een paar goede ideeën over de nieuwe con op tafel gekomen!
  • Peter, één van de vele dealers uit de dealerroom: Peter is er twee van de drie dagen bij. Hij vindt het voornamelijk erg leuk om de andere dealers en de bezoekers weer te zien. Wat Peter jammer vindt is dat de communicatie vanuit de con niet altijd even duidelijk is. Peter is er in ieder geval volgend jaar weer bij.