Andrei Chikatilo – The Rostov Ripper

andrei_chikatilo_the_rostov_ripperAndrei Chikatilo, the Rostov Ripper (oftewel het monster van Rostov). Een seriemoordenaar van het vorige millennium die gruwelijk was in het leven wat hij geleid heeft. Zorgend voor leed en dood waar hij zijn grillen tot uiting liet gaan. Een seriemoordenaar die tot de verbeelding van twee regisseurs heeft gesproken en die dit in de toekomst vast wel vaker zal doen. Hieronder een schets van zijn leven, dood en de films die over hem gemaakt zijn.

Andrei Chikatilo is de naam van de seriemoordenaar die 16 oktober 1936 geboren is in een dorpje in Rusland. Zijn jongen jaren zou je gerust traumatisch mogen noemen. Vooral gezien het feit dat tijdens zijn jeugd de oorlog tussen Duitsland en de Sovjet Unie uitbrak. Deze oorlog had tot gevolg dat er een enorme hongersnood overal in het land uitbrak. Deze hongersnood was zo erg dat men over is gegaan tot kannibalisme. Volgens geruchten is de oudere broer van Andrei tijdens deze oorlog na zijn dood ten prooi gevallen aan de buren die zijn vlees verorberd hebben. Tijdens deze al harde jeugd werd Andrei ook nog eens mishandeld door zijn moeder omdat hij met enige regelmaat in bed plaste waarin hij samen met zijn moeder lag. De mishandelingen varieerden van vernederingen tot lijfstraffen. Zoals vele van zijn leeftijdsgenoten had Andrei in zijn kinderjaren de fantasie om Duitse gevangenen de bossen in te lijden en te executeren. Zoals gezegd geen vreemde fantasie voor deze tijd onder de Russische jeugd maar wel kenmerkend voor zijn latere leeftijd.

Zijn verknipte karakter is in de eerste instantie tot uiting gekomen op 15 jarige leeftijd waarbij hij een meisje besprong en onder dwang vasthield. Andrei kwam tijdens deze worsteling klaar terwijl het meisje uit alle macht los probeerde te komen. Deze situatie heeft ertoe geleid dat Andrei sex en geweld niet meer los van elkaar kon gaan zien.

Op 27 jarige leeftijd is Andrei door middel van zijn zuster in het huwelijk getreden. Een huwelijk waarbij hij twee kinderen heeft verwekt. Volgens geruchten zijn deze kinderen niet op een reguliere wijze verwerkt. Dit omdat Andrei niet opgewonden kon worden zonder de agressie die er volgens zijn verknipte geest verbonden was aan sex. De geruchten gaan dan ook dat Andrei het sperma bij zijn vrouw heeft ingebracht zonder ook maar iets met haar uitgespookt te hebben.

De eerste moord die Andrei begin was in 1978 op 42 jarige leeftijd. Hij lokte een negen jarig meisje mee, probeerde haar te verkrachten. Omdat het meisje tegenstribbelde heeft hij haar doodgestoken waarbij hij klaargekomen is tijdens het steken. De seksuele opwinding die deze daad veroorzaakt heeft zorgde ervoor dat hij alleen maar kon klaarkomen tijdens de daad van het neersteken van kinderen en vrouwen. Vanaf 1978 tot 1990 is Andrei actief geweest met zijn moordpraktijken en heeft volgens eigen zeggen 56 moorden begaan. Zijn slachtoffers zocht hij bij busstops en treinstations in de vorm van kinderen die alleen waren. Ze werden door hem meegelokt door de belofte van speelgoed en of snoep. Naast de kinderen waren ook vrouwen het slachtoffer, maar dan prostituees of daklozen die meegelokt werden met geld en of alcohol als belofte. Hij nam ze mee naar nabijgelegen bossen waar hij ze vaak probeerde te verkrachten wat alleen maar leidde tot vernedering als hij zijn penis niet omhoog kreeg. Desondanks kwam hij toch klaar als hij de vrouwen en kinderen neerstak.

De censuur die er op de media in de Sovjet Unie van die jaren was is een reden waarom Andrei zo lang zijn gang kon gaan. Dit is ook een reden geweest waardoor de politie zo lang achter dit monster aan is wezen vangen. Een andere reden voor het langdurig uitblijven van zijn gevangenschap is de technologische achterstand die de onderzoekers van deze zaak mee te kampen hadden. Ze hadden namelijk een sperma en bloedmonster van hem. Alleen doordat de technologie nog niet ver genoeg was, konden deze twee niet aan elkaar gelinkt worden. In zijn moordcarrière is Andrei twee maal onder de aandacht van de politie gekomen. Eenmaal in 1984 waarbij ze hem niet konden linken aan de moorden. Andrei heeft echter wel drie maanden in de cel moeten verblijven. De tweede maal dat Andrei onder de aandacht van de politie is gekomen heeft geleid tot zijn arrestatie en het bekennen van zijn moorden. In 1990 was deze man eindelijk gepakt en heeft hij 56 moorden bekend, waarbij er 36 bij de politie bekend waren. Uiteindelijk is hij voor 52 moorden ter dood veroordeeld in de rechtzaal waarbij hij gezeten was in een voor hem gemaakte kooi. Deze kooi was volgens zeggen voor zijn bescherming van de familieleden van zijn slachtoffers. Uiteindelijk is Andrei Chikatilo die de bijnaam de Rostov Ripper (het monster van Rostov) heeft gekregen op 14 februari geëxecuteerd door middel van neerschieten met een schot in zijn achterhoofd.

Over het leven van het monster van Rostov zijn de volgende twee films gemaakt:

  • Citizen X, een tv film uit 1995 naar de hand van Chris Gerolmo. Deze film is redelijk getrouw aan het werkelijke verhaal van het monster van Rostov alleen heeft deze veel commentaar gekregen vanuit Russische kant. Dit omdat in deze film de Russische politiemacht ten tijde van Andrei Chikatilo als incompetent en arrogant wordt neergezet.
  • Evilenko uit 2004 naar de hand van David Grieco. Deze film beweert het werkelijke verhaal van het monster van Rostov weer te geven. In deze film zijn er veel onwaarheden die niet met de werkelijkheid stroken en zijn er vele elementen in zijn leven aangepast zonder een toegevoegde waarde of goede reden.