Abunai 2009: Once more With Feeling

abunai_2009Abunai – Once more With Feeling

Het 5de Abunai jaar. Dit jaar ging de ticketverkoop per dag. Je moest dus vrijdag, zaterdag en zondag  apart bestellen. Als je alle 3 de dagen wou kreeg je er echter wel een weekendkorting over.  Deze nieuwe wijze van ticketverkoop zorgde voor een vroegtijdige opmerking op de website met “sold out” bij de zaterdag natuurlijk. Het duurde niet lang voor deze melding ook voor de zondag snel volgde. Sommige mensen waren hierdoor gedwongen om alleen vrijdag en zondag te komen. (Handig als je in een hotel voor het hele weekend zit)

Ik had vrijdag en zondag al besteld en kreeg dus geen korting. ( ik heb elke dag gekeken of er tickets beschikbaar werden gesteld, maar tevergeefs. Tevens werden al  mijn e-mails hierover ook genegeerd ) Gelukkig werden op zaterdagavond 5:00 een week voordat Abunai begon waren een aantal tickets beschikbaar gezet waar ik meteen gebruik van maakte. De volgende ochtend om 11:00 waren ze al meteen weer uitverkocht. Mazzel voor mij, maar pech voor vele anderen die vrijdag en zondag al gekocht hadden. Het verschil wat ik normaal zou krijgen als ik ze alle drie tegelijk besteld had is me wel terugbetaald, 11€. De zaterdag koste 26€, en een volledig weekendticket koste 36€. dus reken maar uit..

Zoals elk jaar kregen de bezoekers weer een bandje om met als verschil dat er dit jaar twee varianten waren. De bandjes die je kreeg waren opgesplitst in de “echte” bandjes voor de gehele en wegwerp bandjes voor de 18+ evenementen. De grote grap hiervan was dat er helemaal geen 18+ evenementen waren. Tenminste; wij konden in ieder geval niks vinden!, misschien hadden we iets over het hoofd gezien? Vorig jaar was bijvoorbeeld Machine Girl als 18+ evenement aangeduid.

Vanuit de conventie was er het volgende voor overnachtingen geregeld;  vakantiehuisjes op het Loo voor  60€. Een vriend van mij had gereserveerd voor 5 personen. 2 hiervan kwamen niet opdagen, dus we zaten er met z’n 3en voor 20 euro per persoon. Het vreemde is dat andere mensen (een groepje van 2 maal 2) ook bij ons in het huis gereserveerd hadden, 60 euro p.p moesten betalen.

Aangezien het Loo nogal een eind van de conventie vandaan was, was er busvervoer geregeld. Deze bustickets naar de huisjes toe kosten 20 Euro voor het hele weekend. Deze bustickets werden tijdens het instappen/uitstappen in zijn geheel niet gecontroleerd. Dit had naar mijn idee net zo goed inbegrepen kunnen zijn bij de toegangsprijs voor het festival. De bussen reden elk uur. De laatste bus van de ochtend ging om 11 uur naar de conventie. Mocht je je verslapen dan moest je met de taxi, wat je een aardige duit kost.

Programma:

De opening van de conventie heb ik helaas moeten missen. Er is mij verteld dat ze een compilatie filmpje van de afgelopen 5 jaren gemaakt hebben wat zeer de moeite waard was.

Zaterdags werd er een taiko concert gehouden (Het kostte helaas 3 euro extra) in het theater. Voor degenen die taiko niet kennen. Dat is een optreden op die grote japanse trommels. Dit was een goede toevoeging die ik erg leuk vond!

De verdere events waren:

  • Japanese gaming. ( Shougi & Go ): Hier zijn ook workshops/free/competitions mee gehouden.
  • Origami met papier /build a mecha competition: Dit was van karton en zilverfolie.
  • AMV (Animé Music Video) Competitie: Deze had een beetje standaard AMV’s.
  • Japanse kalligrafie: Dit werd uitgelegd door een Japanse dame die hiervoor naar de conventie gekomen is.
  • Een kimono event door dezelfde dame: Hier was het natuurlijk de bedoeling om een kimono aan te doen.
  • Het Weerwolvenevent: Eén of andere Role playing game. Vorig jaar is dit geïntroduceerd en op verzoek dit jaar weer.
  • Kamehameha competitie: Voor degenen die het niet kennen; Goku uit Dragonball heeft een kenmerkende vuurbal aanval; de Kamehameha…
  • Game-room: Hier werd een rockband competitie werd gehouden. Ze hadden dit jaar een extra set in een aparte kamer staan met airco voor de competities.
  • DDR was dit jaar natuurlijk ook weer van de partij.
  • Last but not least; Cosplay: Helaas same old same old. Veel dezelfde kostuums die we op de Animecon van dit jaar ook al zagen met maar een paar nieuwe. We hadden veel  game kostuums (Halo, Final Fantasy enz) en onder andere een Darth Vader.

Animé:

De animé zalen waren verdeeld over drie zalen. We hadden het Theater, de grote cinema room. Verder hadden we een Videoroom 2. Deze was mega groot met plastic stoeltjes, helaas geen verhogingen. dus je keek tegen een hoop hoofden aan Daar was het ook super warm wat erg vervelend kan zijn met warm weer. We hadden daarnaast ook nog een Videoroom 3 met een iets betere opstelling. Het vreemde is dat er wel een Videoroom 2 en 3 was, maar geen 1.

De animé’s die er gedraaid werden ga ik allemaal niet opnoemen. Jullie mogen het doen met het genre. Dit jaar was het: Drama/Romance/Music. Dit houdt in dat er In feite alleen maar girly animé gedraaid werd eigenlijk. Jammer aangezien we een redelijk gemêleerd publiek hadden. Door deze keuze van de organisatie heb ik geen enkele animé echt gekeken en met mij vele andere mannen.

The End?!

Elke dag was het om 2 uur in de nacht voorbij, wat wel heel erg jammer was. Animecon, om maar even een vergelijking te trekken gaat de hele nacht door. Al met al was er niet echt veel “boeiends” te doen dit jaar. De meeste tijd heb ik doorgebracht bij de Shougi (Japans schaak) en de game-room.

Het hele stuk komt vrij negatief over wat in zekere zin ook wel kloppend is. Abunai is de tweede grootste animéconventie van Nederland en daar verwacht ik wel enige kwaliteit van. In plaats van een stijgende lijn zie ik op bepaalde vlakken een dalende lijn. Het animéprogramma van dit jaar bijvoorbeeld. Ik vind dit persoonlijk erg jammer aangezien ik dit soort conventies graag bezoek. Wat het geheel wel weer erg leuk maakt op dit soort gelegenheden is de sfeer en de bekenden, maar om daar nu een kleine 100 euro voor neer te leggen….