Abunai 2008: Legendary

abunai_2008Vijf jaar geleden is Abunai! als een kleine animé-conventie begonnen op de campus van de Universiteit Twente.  Anno 2008 is Abunai! uitgegroeid tot een van de grootste animé-conventie in Nederland. Waar de voorgaande jaren (2003 tot en met 2007) de conventie nog gehouden werd op de campus van de UT, werd er nu voor een nieuwe locatie gekozen, namelijk het Regardz Event Centre de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Dit was ook het derde jaar dat wij hier vanuit Top of the Flops bij waren.

Volgens de website zou Abunai! 2008: Legendary om 15:00 uur haar deuren openen. Dus, zoals het goede laatkomers betaamt, kwamen wij rond 15:45 aan bij de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Terwijl wij aan kwamen rijden, konden we al een aardige rij zien en om 16:20 stonden wij binnen. De openingsceremonie begon (zoals gewoonlijk) te laat, waardoor we toch nog op tijd waren om de opening mee te kunnen maken. Terwijl wij aan het wachten waren, hebben we het con boekje open geslagen. Tot onze grote verbazing kwamen we er achter dat het videoprogramma al om 12 uur ’s middags begonnen was. Dit vonden wij met z’n allen zeer jammer, omdat er toch wel een aantal leuke series al gedraaid waren. Tevens was het zeer jammer dat de openingstijden van de dealerroom niet bekend waren. Onze mening is dus ook dat de organisatie hier duidelijk een steekje heeft laten vallen. Wat ons trouwens meteen bij binnenkomst opgevallen was, is dat er dit jaar gewerkt werd met verschillende kleuren bandjes voor de verschillende leeftijden. Zo hadden kinderen onder de 16 een groen bandje en alle andere bezoekers een wit bandje. Dit is zeer positief, omdat er zo het alcohol gebruik onder de jongeren een heel stuk terug gedrongen kan worden.

Na de opening, waar het thema van dit jaar bekend werd gemaakt en een aantal nieuwe events aangekondigd werden, zijn we met z’n allen de dealerroom in gegaan. De dealerroom was dit jaar groots opgezet en bestond uit een grote hal, met een aantal kleine(re) kamers er aan toegevoegd, waar ook nog een aantal dealers stonden. Dit zorgde er voornamelijk voor dat de dealers meer ruimte hadden, wat voor de dealers (en het publiek) zeer prettig was.

Toen we uit de dealerroom kwamen, zijn we wat gaan eten in het centrum van Zwolle. Bij terugkomst, zijn we wat gaan drinken met een aantal zeer goede bekenden, die we op elke grote animé-conventie weer tegen komen. Om 23:15 zijn we naar “The Machine Girl” gegaan. “The Machine Girl” is een 16+ film, maar de organisatoren van Abunai! hebben besloten om er een 18+ rating aan te geven. Hierdoor begon de film een stuk later, omdat de gopher iedereen om hun ID moest vragen. Dit was in ons oogpunt onnodig, omdat de personen die hun ID op moesten halen, later gewoon zonder het tonen van hun ID naar binnen konden komen. Wat wel een pluspunt was, waren de stoelen in de videorooms. Deze waren zeer comfortabel.

Dag no. 2. De zaterdag. We probeerden om rond 10.00 uur aanwezig te zijn, maar we hebben dit niet gehaald, omdat we eerst een aantal inkopen gedaan hebben. Toen we eenmaal op de con aanwezig waren, zijn we naar “Kamen No Maid Guy” gegaan. Dit bleek een lekkere, absurde serie te zijn, waarmee we ons zeer goed vermaakt hebben. Hierna wilden we even kijken bij de Cosplay competitie, maar er stond een enorme rij en de Main Event Room was al zeer snel gevuld. Vervolgens hebben we zitten wachten op een nieuw event, namelijk “Cosplay Chess”. Dit houd in dat er 32 cosplayers op een groot uitgevallen schaakbord stonden. En dat er 2 mensen rondliepen die de “witte” en de “zwarte” stukken aanstuurden. De “Cosplay Chess” is een zeer leuk idee, maar het was na een tijdje zeer onduidelijk welke stukken bij welke kleur behoorden en wie welk schaakstuk was.

Na de “Cosplay Chess” was het weer tijd voor een animé, we zijn toen naar “Gonio no Kami no Agito” gegaan. Onder het grote publiek beter bekend als “Origin”.  Na “Origin” was het tijd voor het concert van “Sou”. Vanuit ons oogpunt was dit concert een grote tegenvaller, voornamelijk ook omdat de gitarist niet instaat was om een nieuwe snaar te stemmen. Hierdoor liep het concert een half uur vertraging op en besloot de band maar te gaan spelen met een valse gitaar. Wat er in resulteerde dat wij in 35 minuten (inclusief een half uur wachten) weer buiten de zaal stonden. Nadat wij het concert verlaten hebben, hebben we tot 01.00 uur gewacht om naar “Kite” te gaan. Dit bleek toch een beetje en tegenvaller te zijn, omdat we er meer van verwacht hadden.

Aan alle gezelligheid komt een eind, zodoende ook aan dag nummer 2. Het doel van de Zondag was om er om 10.00 uur aanwezig te zijn, voor Lupin III Op. Return the Treasure, wat we ook gered hebben. We hebben ons uitstekend vermaakt met deze film. Het was een lekkere inkomer, op een dag waar echt iedereen een “Day After” gevoel had. Een grote tegenvaller was dat de film niet compleet was, het einde van de film ontbrak. Dit werd door het publiek niet gewaardeerd, voornamelijk omdat er meteen met “Clannad” begonnen werd. De bezoekers hadden toch wel een stukje kwaliteitscontrole mogen verwachten.  Hierna was de bedoeling om naar “Gake No Ue No Ponyo” te gaan, de nieuwe Ghibli film. Toen iedereen goed en wel in de zaal zat, werd er een andere animé getoond dan op het programma stond. Dit werd niet aan het publiek doorgegeven, wat op de voorgaande edities van Abunai! nog wel het geval was. Dit was ook weer zeer jammer.

Nadat  iedereen teleurgesteld de videoroom  verliet, stond er voor ons een event op het programma, waar we elke keer weer naar toe gaan, namelijk de AMV competition (voor degene die niet weet wat AMV betekend, AMV staat voor Animé Music Video). Dit jaar was de competition in een ander jasje gegoten, elke AMV werd uitvoerig besproken door de “presentatoren”, die er voornamelijk van hielden om hun meningen niet onder stoelen of banken te steken. Hoe verfrissend dit ook was, in ons oogpunt behoren presentatoren  niet hun mening te baseren op het feit of ze een animé leuk vinden of niet. De AMV’s waren weer veel van hetzelfde, maar dit neemt niet weg dat het een zeer goede prestatie was om  ze in elkaar te zetten.

Abunai!! 2008: Legendary was ondanks alles een geslaagd weekend. Dit kwam voornamelijk door de goede bekenden die we tegenkwamen. Door alle fouten die gemaakt zijn, is het nog niet zeker of we er volgend jaar weer bij zijn, want, als er series en films niet gedraaid worden die wel op het programma staan, of het laatste gedeelte van een film mist, wordt het allemaal een stuk minder. Ondanks alles waren de Staff en Stewards zeer behulpzaam, maar het was beter geweest als de wijzigingen eerder door gegeven werden aan de bezoekers. Nu moesten alle bezoekers er namelijk zelf achter aan. Hopelijk wordt het volgend jaar beter door de feedbackformulieren, die de gasten in konden vullen.

Als laatste willen we jullie een kleine inhoud geven van alles series en films die we gezien hebben dit weekend:

Kataude Mashin Gâru  (The Machine Girl): The Machine Girl is een over the top live action film over het schoolmeisje Ami, die wraak neemt op de zoon van een Yakuza, die haar broertje vermoord heeft. Voor meer informatie, zie de online recensie.

Kamen No Maid Guy (Masked Maid Guy): Kamen No Maid Guy is een ecchi comedy over het 17 jarig schoolmeisje, Fujiwara Naeka, die samen met haar broertje een grote erfenis van hun grootvader krijgt. Omdat Fujiwara en haar broertje pas vanaf hun 18e recht hebben op de erfenis, krijgen ze van hun grootvader twee bedienden toegewezen, namelijk Fubuki, een zeer mooie Maid en Kogarashi, een lompe Maid Guy met een masker.

Gonio no Kami no Agito (Origin): Origin is een serieuze animé, die het verhaal verteld van een toekomst waarin de bossen de wereld weer hebben overgenomen. In deze wereld proberen twee groepen mensen te overleven. De ene groep probeert in harmonie met de bossen te leven, terwijl de andere groep de bossen proberen te vernietigen, om zo het leven terug te krijgen die ze voor de tijd hadden.

A Kite: A Kite (Kite) gaat over Sawa, een schoolmeisje. Sawa’s ouders worden in haar vroege tienerjaren bruut vermoord. De onderzoekende rechercheurs nemen de voogd over de jonge Sawa. Akai, een van de rechercheurs, begint een sexuele relatie met de jonge Sawa, waarin hij haar dwingt om zijn sex slavin te zijn. Naast het botvieren van zijn perverse lusten op de jonge Sawa, traint Akai haar als een huurmoordenares, om zo criminelen uit de weg te ruimen.

Rupan Sansei: Otakara Henkyaku Dai-sakusen!! (Lupin III: Operation Return the Treasure): Rupan Sansei: Otakara Henkyaku Dai-sakusen!! Is de tiende special uit de Lupin III serie. In deze film moeten Lupin en zijn partner in crime, Jigen, een aantal gestolen goederen van de meesterdief Mark Willams teruggeven aan de rechtmatige eigenaar, zonder dat die het door heeft dat de vervalsingen vervangen zijn door het origineel. De reden waarom Lupin dit moet doen, is om een grotere schat te pakken kunnen krijgen. Net als alle afleveringen en films van de Lupin III serie, zit ook deze film weer vol humor.