Abunai 2007

abunai_2007En we waren weer op Abunai. Na de thuiswedstrijd op Animécon eerder dit jaar nu weer uit in Enschede…of eigenlijk meer op de Campus van de Universiteit Twente. Dit jaar’s thema was “A weekend to die for” Dit thema is ingeluid met de moord op Jeroen (de voorzitter van Stichting Abunai). We kregen een filmpje te zien waarbij alle verdachten de revue passeerden met hun motief. Het was nu aan de bezoekers om te achterhalen wie de werkelijke moordenaar was en wat het motief was van deze moord. Met enige uitleg konden we dit Real Life Cluedo gaan beginnen. Eén van de potentiële killers was niemand minder dan Hoofd Beveiliging Uncle Ro!?!?! (OMFG! We are going to hell in a handbag! Uncle Ro, een killer? De wereld is kapot, mensen! Kapot!!! Hahaha!).

Ik heb me dus maar gewoon op het conboekje gestort. Deze was weer fraai gemaakt in samenwerking met Cheesecake en was (heel belangrijk) van een heel handzaam formaat. Snappen deed ik er eerst niets van tot ik eindelijk de pagina’s met de programmering helemaal achterin ontdekte (ik werd er eigenlijk meer op gewezen…). Natuurlijk ging ik gelijk kijken welke films en animéseries getoond zouden worden…en aan de ene kant werd ik weer verast door het aangename gevoel dat ik alles al kende, en dat wat ik niet kende ook echt niet tot mijn verbeelding sprak. De dingen die dus wel tot de verbeelding spraken kende ik inderdaad al, maar het was een leuke kans om ze op een groot scherm te zien…als ze getoond werden tenminste… ‘Darker Than Black’ was zo’n titel die ik graag had gezien, maar simpel gezegd mocht dat niet zo zijn (letterlijk! Van wat ik heb begrepen mocht hij niet getoond worden in verband met de rechten!). ‘Claymore’ had ik op dat moment al gemist, maar ik was al verder in de serie dan ze hem ooit zouden tonen dus daar had ik vrede mee. De feeststemming kwam er trouwens heel flink in toen ik de naam ‘Puni Puni Poemi’ in de lijst zag staan. Een echte TOTF’s forumklassieker die ik al tig keer gezien heb maar er elke keer in ging als zoete koek. En aangezien deze spin-off van de meesterlijke ‘Excel Saga’ maar twee episodes kent was het redelijk veilig om er van uit te kunnen gaan dat hij (en met hij bedoel ik beide ep’s) op het scherm gebeamd zou worden! De crew was er eerder dan ik en hadden de dealerroom(s) (der waren er twee dit jaar) al onveilig gemaakt. Van vorig jaar wist ik dat de dealerroom kleiner was dan die van Animécon en dat was dit jaar niet anders. Maar wel stonden er weer een paar leuke stands tussen met een paar leuke “juweeltjes”… als je ze maar kon vinden en er het geld voor had. Mijn beste “con”aankoop was de “Cinema Trilogy” boxset van MAMORU SHII (inderdaad de man achter o.a. ‘Ghost In the Shell’ en de Patlabor films) De box bevat de live-action films ‘Stray Dog’, ‘Red Spectacles’ en ‘Talking Head’. Nu moet ik melden dat ik geen voorstander ben van de “2-uurtactiek” die de organisatie van Abunai hanteert met de animéseries. Hoewel ik het aan de ene kant wel snap dat, wanneer je maar 2 uur aan tijd spendeert aan een serie je natuurlijk veel meer dingen kan tonen in een weekend, is het nadeel van deze tactiek dat, als het een serie is die daadwerkelijk doet aan een uitgebreide verhaalopbouw, je A: niets wijzer bent na de maximaal 4 episodes die je te zien krijgt, en B: als er wat mis gaat op technisch gebied (wat weer eens héél vaak gebeurde) je vaak nog niet eens die 4 episodes haalt. Om over C. nog maar te zwijgen…: vertragingen!

Hoewel er dit jaar in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht was op planningsgebied, ging het op zaterdag flink mis toen het optreden van de band aardig uitliep (het optreden niet eens zo zeer, maar meer het afbreken en opbouwen naderhand leverde veel tijdverlies op). Maar uiteindelijk kon ik, en met mij een x-aantal anderen, de zaal in druppelden om de film ‘Nce No Mori – The First Contact’ (ook wel bekent als ‘Funky Forest – The First Contact’) te gaan kijken. Ik heb de film al sinds de release in Japan (met subs) in huis dus de kans om hem op een groot scherm te zien was een zeer welkome. Helaas voor ons werd de film halverwege keihard afgekapt omdat de tijd er op zat. Er werd ons simpelweg gevraagd om de zaal te verlaten omdat de toko dicht ging en dat was het…Geen excuses voor het ongemak of dat de film (of de laatste helft van de film, hij duurt inderdaad maar 2,5 uur!) op een later tijdstip nog getoond zouden worden. Just great, eh? En zo eindigde de zaterdag.. een voorbode van de zondag!!!

Het eerste wat ik hoorde toen ik zondag aankwam op de campus was dat er bijna niemand van de Abunai-organisatie aanwezig was en zij die er wel waren, waren Gophers… feest! Het schema ging vrolijk in de war en het merendeel van de animé die gedraaid zou worden begon niet op tijd. Frustratie alom dus… Hoewel de zondag eigenlijk meer de ik-hang-hier-wel-rond-maar-waarom-ook-alweer?-dag is, was het minder leuk om te zien dat wat eerst nog een redelijk georganiseerd festijn was langzaam verzandde in de chaos die de vorige editie van Abunai kenmerkte. Toen ik ook nog de, door een technisch probleem vertraagde, closing moest missen was ik aan de ene kant blij dat ik weg mocht. Het idee om volgend jaar maar gewoon een zaterdagkaart te kopen begon al in mijn hoofd te kruipen. Ach ja, ik moet nu wel zeggen dat Abunai wel weer zeer goedkoop is en dat je natuurlijk ook niet kan verwachten dat ze dingen doen zoals ik het graag zou willen (zoals bijvoorbeeld de hele serie ‘gunXsword’ op het scherm gooien of een ‘Asano Tadanobu’-marathon houden).

Aan de ene kant is er dus weer een hoop om over te klagen. Aan de andere kant ben ik mezelf terdege bewust dat er natuurlijk een lading werk gaat zitten in de organisatie van een conventie. Desondanks gingen er in de wandelgangen geruchten te ronde dat de hele zooi in een week in elkaar gedraaid is. Als dat laatste het geval is moet ik zeggen dat het eigenlijk best glad verliep en ik het ze het niet na zou doen. Dus hoe je het ook bekijkt, Abunai is en blijft een grappige Animéconventie in het oosten des landes. Eén die dan niet de grootte en ook niet de organisatorische kracht heeft die bijvoorbeeld Animécon heeft, maar simpel gezegd: het is wat het is. De animéconventie om de hoek, zullen we maar zeggen. En er meer van maken dan dat is, is denk ik, jezelf een redelijke anticlimax bezorgen.

P.S. Ik ben nu aan de ene kant wel benieuwd wie het gedaan heeft. Ik geloof dat de voorkeur ging naar Uncle Ro. Zal ik er ooit achter komen?

Toevoeging van Frank:
Tijdens de ending ceremony is bekend gemaakt wie de moord gepleegd had en waarom. Het was niemand minder dan Uncle Ro! Hji was ook de man die de meeste stemmen had gekregen als vermoedelijke moordenaar. Zijn motief was omdat hij gevoelens voor Jeroen gekweekt zou hebben na een akkevietje tijdens de Animecon van dit jaar. Verder hebben we nog te horen gekregen dat deze con zo ongeveer meer dan 1300 bezoekers heeft gehad. 300 meer dan het vorige jaar. Daarnaast konden we nog genieten van de winnen cosplay act wat niets minder was dan een combinatie van Kill Bill en Super Mario Bros… (zoek maar eens op Youtube naar Super Mario cosplay en je weet waar ik het over heb)

Laatste toevoeging is dat Abunai de eerste Nederlandse con is waar een J-Rock concert bij gegeven is. De bezoekers en de organisatie waren tevreden dus hopelijk krijgt dit een vervolg en dan niet alleen bij Abunai.