Abunai 2006

abunai_2006Abunai, een 3 daagse animéconventie op de universiteitscampus van Enschede. 3 dagen vol lol en natuurlijk bingen (oncontroleerbare drang naar iets. In de context van dit artikel naar winkelen) tot ik er bij neerval. Tenminste dat was het plan.. de werkelijkheid was anders dan het zou moeten zijn in mijn belevenis.

Zoals altijd bij animéconventies heb ik 90 tot 95% van de te draaien series en films al gezien of ik heb er totaal geen interesse in om te zien. Het is altijd weer hopen dat ik geluk heb en dat er iets gedraaid gaat worden wat ik nog niet gezien heb en wat mij dan ook aanstaat. En ja hoor geluk had ik, er was namelijk één show die ik dacht te kennen maar na de eerste episode moest ik bekennen dat ik hem nog niet kende en dat hij ook nog leuk was. Maar wat gebeurd er; na de eerste 4 episodes stoppen ze er ineens mee om verder te gaan met een andere serie. De serie had notabene maar 5 episodes… Ze hebben de bezoekers dus maar getrakteerd op 80% en daarna had afgekapt. Het gevoel wat hier bij me oprees was dat ze de bezoekers lekker wouden maken en verder niet. Dit was niet alleen bij deze serie maar bij elke serie!

Over de rest programmering was ik verder ook niet erg te spreken.. Ik kende het allemaal maar al die self proclaimed otaku’s (obsessieve animé en manga fans) kenden het geen van allen.

Mijn hoop was gevestigd op de Binge in de dealerroom maar wat denk je… zelfs dat viel tegen. De Dealerroom was veel te klein, veel te duur en bijna geen DVD dealers. Er was werkelijk waar maar één DVD dealer en deze beste man had geen eens boxsets. Mijn zoektocht naar de vreemde nieuwe mooie items waar ik natuurlijk al jaren naar op zoek was in de kiem gesmoord. Als je deze dealerroom dan goed doorzocht vond je inderdaad met heel veel geluk toch nog een juweeltje maar dan weet de beste verkoper je te vertellen dat het een arm, een been en nog eens €70 gaat kosten. Met heel veel geluk en zoekwerk in verstopte dozen heb ik nog een paar juweeltjes weten te vinden: 3 soundtracks voor €15. Maak daar maar van 3 Ghost In The Shell soundtracks Innocence van Kenji Kawai, S.A.C.ost2 door Yoko Kanno en Be Human (de Tachikoma soundtrack) ook door Yoko Kanno en ook nog eens een artbook van Tsukasa Jun voor €25!

Vanuit mijn punt van optiek was de Abunai conventie zwaar mislukt, veel te weinig goodies in de dealerroom, te weinig goede laat staan nieuwe series, feit dat er op de derde dag (zondag) nergens op de conventie eten te krijgen was en het constant wijzigen van de locaties waar gedraaid gaat worden en het afblazen van shows. Gelukkig was ik er met vrienden: Noesse, Niko en bekend van TOTF Frank, Marcel en Robert.

Ik hoop echt dat de organisatie achter Abunai volgend jaar een andere locatie vind of wat beter na gaat denken over de programmering en logistiek van deze locaties. Het is alles behalve handig om met een immense grote groep in een erg klein hok gepropt te zitten kijkend naar animé terwijl er direct naast dit kleine ho keen wel heel erg grote zaal zit waar iedereen ruim kan zitten…. Volgend jaar beter!

Na mijn relaas over hoe zwaar mislukt Abunai 2006 wel niet was, toch nog even de goede dingen opsommen. Het was geniaal om The Taste of Tea, Dead Leaves en niet te vergeten RE:Cutey Honey op ht grote scherm te zien!

The Taste of Tea is een all-time favourite van me. Dit is zo’n heerlijk bizarre film waar ik juist zo weg van ben, dat en het feit dat ik de tekst van Yama Yo mee kan zingen tot ergernis van de rest van het betalende publiek.

Dead Leaves is een rollercoaster ride animé tot het extreme, 50 minuten lang epilepsie opwekkende beelden waarmee Puni Puni Poemi en Bobobo Bo Bobobo rustig zijn. Als iemand me een titel kan geven van een animé die intenser is dan Dead Leaves, graag!!

RE:Cutey Honey is gewoon humor! Ik heb genoten van de originele serie van jaren terug en the live action heeft me het huis door doen dansen van humor. Ooit moet ik de bende die mee was er eens op trakteren.

Al met al was Abunai 2006 niet een complete fiasco, hopelijk volgend jaar beter……. Op naar een grote dealerroom, goede indeling van de shows in de zalen (de klappen van de Con: Three Extremes bijvoorbeeld niet in de kleinste zaal draaien) en eten voor de zondag!