3rd Machine – Quantified Self

3rd Machine - Quantified Self Boek omslag 3rd Machine - Quantified Self
Industrial. Progressive
Into The Limelight Records
2016
Jewelcase
50:55

Line-Up:
John Ruiter - Vocals
Finus Tromp - Bass
Ronald Kools - Guitars
Gertjan Vis - Guitars
Stefan Westerman- Drums
Mark Jansen - Guest Vocals

Soundtrack to the Apocalypse. Zo heb ik het vorige werk van 3rd Machine omschreven. Bij het beluisteren van deze cd zie ik beelden van apocalyptische films zoals Mad Max, Casshern, maar ook Cyberpunk klassiekers als Blade Runner, Tetsuo Iron Man en zelfs Akira. Aangezien ik vrij visueel ben ingesteld krijg ik bij muziek vrijwel altijd beelden erbij geprojecteerd in mijn geestesoog. Zo ook bij het voorgaande werk van 3rd Machine. Dit was een uitstekende Soundtrack to the Apocalypse in mijn boekje. Toen John Ruiter, frontman van 3rd Machine mij vroeg om mijn mening te geven over hun eerste full length hoefde ik niet lang na te denken. Nu was het voor mij niet alleen de vraag of ik muzikaal kon genieten van dit werk, maar of dit ook weer een visueel werk zou zijn… en het antwoord daarop is; ja!

Muzikaal gezien zit het album Quantified Self goed in elkaar. Met 9 nummers variërend van lengte vanaf 4 minuten tot bijna 7 minuten word je ook wel even zoet gehouden.  Wat je te horen krijgt is ruig, hard en gevoelig. Muzikaal kun je het omschrijven als progressieve industrial metal. Tenminste, zo zou ik het omschrijven. Vooral het industrieel tintje is wat ik zo goed kan waarderen. 3rd Machine staat bij mij in de kast naast Fear Factory, Strapping Young Lad en Ministry. Alle drie bands die industrieel te noemen zijn en waar het cyberpunk en apocalyptische gevoel naar voren komt. Dit gevoel wordt bij Quantified Self alleen maar versterkt als je naar de teksten luistert. Politiek, macht, leugens en gevaren van de digitale wereld zijn thema’s die besproken worden. Thema’s die heden ten dage erg aan de orde zijn, maar waar menig cyberpunk en (post) apocalyptische film zich ook graag aan waagt.

Nu is 3rd Machine met Quantified Self niet direct filmmuziek te noemen, maar denk eens mee… Een industrieel geluid, verhalen over megacorporaties die het gewone volk onderdrukken en het dreigende gevaar van de cyberwereld. Dit zijn toch echt de elementen van een goede cyberpunk! Ik zou dit album met plezier gebruiken als soundtrack!

Tracklisting:
01. Curveball
02. Reboot Initiate
03. Quantified Self
04. Ultimate Intelligence
05. Firewall
06. Magnet
07. 1953
08. System Idle
09. Petrified

https://youtu.be/_RcBIUEcpAc