13e Editie Offscreen Film Festival

Vanaf 4 maart staat Brussel weer in het teken van alweer de 13e editie van het Offscreen Film Festival. Het Offscreen Film Festival is België’s film festival voor de extraordinaire en ongebruikelijke films. In België is het festival al lang geen onbekend iets meer en is het uitgegroeid tot een 18-daags evenement verspreid over verschillende locaties in Brussel. Met screenings in onder andere Cinematek en Cinema RITCS over bijna drie weken kan de film freak zijn hart ophalen.

Deze 13e editie van het film festival wordt geopend door regisseur Roy Andersson’s About Endlessness; een reflectie over de absurditeit van de menselijke gesteldheid. About Endlessness vertoont een existentieel verhaal die via een serie van tableux vivants de essentie van de menselijke gesteldheid vastleggen in al zijn weelderigheid en wreedheid. Deze, vaak ontroerende, film heeft tijdens het Venice Film Festival de Zilveren Leeuw voor beste regisseur gewonnen.

A Tribute to Jeff Lieberman

Natuurlijk heeft ook dit jaar het Offscreen Film Festival weer een aantal gasten, waaronder dit jaar eregast Jeff Lieberman. Zijn drie meest bekende films: Squirm, Blue Sunshine en Just Before Dawn worden tijdens het laatste weekend van het festival vertoond in Cinéma Nova.

Vamos à la Playa: Beach Party & Beach Horror Films

Het Offscreen Film Festival heeft ook dit jaar weer verschillende themaprogramma’s. Als onderdeel van het Vamos a la Playa: beach party & beach horror films heeft het festival verschillende films die zich afspelen op het strand. Van super-kitsch beach party films uit de jaren ’60 tot gruwelijke beach horrors als Blood Beach en Shock Waves tot de meer persoonlijke visies als Curtis Harington’s Night Tide en Takeshi Kitano’s Sonatine. Een strandvakantie zal nooit meer hetzelfde zijn.

A Focus on Hong Kong Category III

Sinds de jaren ’70 heeft de Hong Kongse cinema een enthousiaste groep volgelingen opgebouwd in het westen, mede dankzij de martial arts films en de spectaculaire thrillers van John Woo en Tsui Hark. Er is echter ook een subgenre wat over het algemeen een laag profiel heeft behouden in de Hong Kong cinema; dit genre bevat ongelofelijk gewelddadige en expliciete exploitationfilms. Deze films hebben al vanaf 1988 het label Category III gekregen van de plaatselijke classificeringsorgaan TELA (Television and Entertainment Licensing Authority). Het Offscreen Film Festival presenteert een selectie van acht van deze films waaronder: Riki-Oh, Sex and Zen, The Eternal Evil of Asia en Robotrix. Hierbij wordt ook een documentaire vertoond en een lezing gegeven wordt waarin een sociale en culturele context wordt gegeven.

About Time: A Journey Through Time Travel History

Met 20 films in de wachtrij geeft het segment About Time: A Journey Through Time Travel History een retrospectief van Time Travel in cinema. Hierin komen onder andere de geheimen van het Butterfly Effect, Grandfather Paradox, time loops, multiverses en wormholes aan bod. In dit segment worden zowel klassiekers als The Time Machine (1961) als blockbusters (Back to the Future) en verscheidene B-films en andere minder bekende pareltjes vertoond.

Naast deze themaprogrammering zullen ook de jaarlijkse onderdelen als Cineketje, Cinéma Bis Belge en Shortscreen wederom terugkeren tijdens deze 13e editie. Het volledige programma van het Offscreen Film Festival wordt vanaf 6 februari bekend gemaakt, dus houd de site in de gaten voor het volledige programma en alle informatie.